Thinking Mathematically (6th Edition)

Published by Pearson
ISBN 10: 0321867327
ISBN 13: 978-0-32186-732-2

Chapter 5 - Number Theory and the Real Number System - 5.3 The Rational Numbers - Exercise Set 5.3: 138

Answer

The student earns 588 dollars.

Work Step by Step

A student is paid 12 dollars an hour for working at a job. A standard workweek of 40 hours applies and any hours worked over 40 will be paid at time and a half (overtime pay). In this case, overtime pay is 18 dollars an hour. 1$\frac{1}{2}$ may be writting as 1.5 or as $\frac{3}{2}$ for calculating. The regular pay rate times the overtime multiplier is $\frac{12}{1}$ x $\frac{3}{2}$ = $\frac{36}{2}$ = 18 (the overtime pay rate). In this case, the student works 46 hours. This is his/her regular 40 hour workweek plus 6 hours of overtime. The student is paid 12 dollars per hour for the first 40 hours: 12 x 40 = 480 (this is in dollars) The student is also paid for the 6 hours of overtime (46 - 40 = 6) at a rate of 18 dollars per hour: 18 x 6 = 108 (This is in dollars) So, the student's total pay for the week is 480 + 108 = 588. 588 dollars.
Update this answer!

You can help us out by revising, improving and updating this answer.

Update this answer

After you claim an answer you’ll have 24 hours to send in a draft. An editor will review the submission and either publish your submission or provide feedback.