Thinking Mathematically (6th Edition)

Published by Pearson
ISBN 10: 0321867327
ISBN 13: 978-0-32186-732-2

Chapter 1 - Problem Solving and Critical Thinking - 1.3 Problem Solving - Exercise Set 1.3: 35

Answer

C should pay E $\$2$. B should pay A $\$14$ B should pay D $\$4$

Work Step by Step

A spent $\$42$. B spent $\$10$. C spent $\$26$. D spent $\$32$. E spent $\$30$. The total amount spent is: $42+10+26+32+30=140$ The amount spent per person is: $140\div5=28$ dollars. This is the amount they all should have spent. To find out how they can resolve the discrepancies, we need to calculate how much each individual owes or is owed. A is owed $42-28=14$ dollars. B owes $28-10=18$ dollars. C owes $28-26=2$ dollars. D is owed $32-28=4$ dollars. E is owed $30-28=2$ dollars. One simple way to resolve this is for C to give E $\$2$, and for B to give A $\$14$ and D $\$4$ dollars.
Update this answer!

You can help us out by revising, improving and updating this answer.

Update this answer

After you claim an answer you’ll have 24 hours to send in a draft. An editor will review the submission and either publish your submission or provide feedback.