A. E. Housman: Poems

“Dover Beach” by Matthew Arnold “Recessional” and “The Widow at Windsor” by Rudyard Kipling Help?

1. The speaker is comparing what two things in “Dover Beach”?

A. the beach and darkness

B. the ocean and the beach

C. the tides and human life

D. the sea and war

2. Which line from “Dover Beach” best expresses the mood of the poem?

A. “Listen! you hear the grating roar / Of pebbles . . .”

B. “Sophocles long ago / Heard it on the Aegaean . . .”

C. “Find also in the sound a thought, / Hearing it by this distant northern sea.”

D. “But now I only hear / Its melancholy, long, withdrawing roar. . . .”

3. What conclusion can you draw from “Dover Beach” about the speaker’s attitude toward


A. He thinks that people no longer have faith in God.

B. He thinks religious faith is growing stronger around the world.

C. He thinks people’s religious faith is powerful, like the tides.

D. He thinks people are looking for faith in the wrong places.

4. What is the speaker’s view of the world in “Dover Beach”?

A. The world is a calm, forgiving, and beautiful home.

B. The world is a place of sadness, misery, and violence.

C. The world is a place of peace and calm for those who seek it.

D. The world is always changing and people should accept it.

5. Who is the speaker addressing in “Recessional”?

A. the English people

B. Queen Victoria

C. the people of the world

D. God

6. What is the main idea of Kipling’s “Recessional”?

A. The British empire will not last forever.

B. The British empire is the most powerful nation in history.

C. The British empire will always be remembered.

D. The British empire has made the world a safer place.

7. What does the speaker mean in these lines from “Recessional”?

For heathen heart that puts her trust in reeking tube and iron shard—

All valiant dust that builds on dust,

And guarding calls not Thee to guard . . .

A. The English people believe their armies cannot protect them.

B. People think they can maintain their empire only through war.

C. People put their faith in their armies and do not ask God to protect them.

D. The English people are uneducated and know only how to wage war.

8. Who is the widow in “The Widow at Windsor”?

A. the speaker’s mother

B. the poet’s mother

C. the British flag

D. Queen Victoria

9. What conclusion can you draw about the speaker from his use of dialect in “The Widow

at Windsor”?

A. He is a member of the royal family.

B. He is a world famous poet.

C. He is a common person.

D. He is well educated.

10. What is the theme of “The Widow at Windsor”?

A. Most British rulers care about the well-being of their people.

B. The queen’s greatness was paid for with the lives of English soldiers.

C. Great rulers achieved greatness through courage and self-sacrifice.

D. Britain owes its greatness to the wisdom and power of the queen.

11. What conclusion can you draw from these lines from “The Widow at Windsor”?

We ‘ave ‘eard o’ the Widow at Windsor,

It’s safest to leave ‘er alone:

For ‘er sentries we stand by the sea an’ the land

Wherever the bugles are blown.

A. The speaker is a farmer.

B. The speaker is in the queen’s military.

C. The queen never forgives her enemies.

D. The queen wants to keep England out of war.

12. Which is the best synonym for the word dominion in this line from “Recessional”?

Beneath whose awful Hand we hold

Dominion over palm and pine. . . .

A. control

B. arms

C. peace

D. location

13. Which sentence incorrectly uses a vocabulary word?

A. In the poem “Dover Beach,” the cliffs look out over a TRANQUIL sea.

B. The TURBID waters of the pounding tides threw sand high up on the beach.

C. The melancholy scene brought a chill CADENCE to the back of my neck.

D. Few English people felt at all CONTRITE over the great power of Britain.

14. Which line from Arnold’s “Dover Beach” is in a tense other than the present tense?

A. “The sea is calm tonight.”

B. “ . . . on the French coast the light / Gleams and is gone. . . .”

C. “Ah, love, let us be true / To one another!”

D. “Sophocles long ago / Heard it on the Aegaean . . .”

Asked by
Last updated by samantha s #367282
Answers 1
Add Yours

1. A

2. C

3. B

4. B

5. A

6. C

7. A

8. B

9. C

10. A

11. A

12. D